In de media wordt veel gesproken over de duizenden keuzemogelijkheden die je als jongere op dit moment hebt. Alles kan en alles mag, zo lijkt het. Maar hoe ga je op een goede manier om met de mogelijkheid van deze keuzes? Hoe verhoud je je als jongere tot de wensen en verwachtingen van de maatschappij?
In ‘Het beste van de jeugd’ (2009) onderzoekt wijsgerig-pedagoog Stijn Sieckelinck of het goed is dat jongeren zich met idealen inlaten. Argumenten tegen het inlaten van idealen zijn dat jongeren zich in idealen kunnen verliezen of extreem gedachtegoed gaan waarderen. Doelen zijn daarom veiliger om te stellen en om in begeleiding op in te zetten.
Vooral het huidige onderwijs zet sterk in op leerdoelen. Idealen hebben volgens Sieckelink een belangrijkere betekenis. Zij geven een intrinsiek motiverend gevoel om voor te leven. Denk maar eens aan jouw eigen waarden. Waar sta jij voor? Ben jij een klimaatactivist, ga jij staan als iemand schreeuwt dat alle Marokkanen het land uit moeten? Of ben je meer bezig met gelijkheid in het algemeen? Wat zou jij voor jouw waarden opgeven? Idealen zijn een onderdeel van ons en kunnen een middel zijn om betekenis aan te ontlenen:
‘The extend to which life is meaningful depends less upon how much it accomplishes than upon how it is lived’ (Frankfurt, 1999)
Leven is betekenisvol, niet over wat we bereikt hebben, maar hoe we dit inrichten. In die zin geven idealen vertrouwen om jezelf te bevragen hoe jij wilt leven. Idealen vormen een innerlijk kompas om vanuit te kunnen en durven handelen en te vraag te stellen aan de samenleving: ‘Wat vind ik belangrijk?’.
Ken je of ben je iemand die hulp nodig heeft bij het vinden van zijn of haar ideaal? Of loop je vast en wil je eens daarover sparren? Plan dan eens een gratis kennismakingsgesprek en ontdek wat coaching in de natuur voor je kan betekenen.